CoE.- Innovation, sustainability and competitiveness in the tourism sector
05 Feb 2020

CoE.- Innovation, sustainability and competitiveness in the tourism sector

The tourism sector will have Coe in Tourism Innovation center of excellence that has been launched this year 2020.

Es tracta d’una iniciativa que comparteixen tant els sectors públic i privat amb la finalitat d’afavorir la innovació, la sostenibilitat i la competitivitat de destinacions i empreses mitjançant activitats de recerca aplicada, innovació, transferència de coneixement i serveis d’intel·ligència competitiva.

El CoE està promogut per Eurecat i compta amb la col·laboració inicial de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, les quatre diputacions catalanes i els ajuntaments de Barcelona i Vila-seca, i també per empreses líders o vinculades a el sector.

Aquest nou organisme creat vol ser un referent internacional en el àmbit de la innovació tecnològica i la transferència de coneixement dins del sector turístic i es planteja arribar a ser un instrument clau per gestionar fluxos de turistes i visitants i adequar d’una manera precisa l’oferta i la demanda. El Centre aborda cinc àmbits de treball concentrats en innovació, intel·ligència turística, transformació digital, responsabilitat i sostenibilitat per afrontar els reptes que planteja el turisme a Catalunya que suposa més de l’11% en aportació al PIB i genera més del 14% de llocs de treball. Aquesta iniciativa permetrà per una banda desestacionalitzar les temporalitats turístiques i per l’altre augmentar l’aposta per la sostenibilitat i poder minimitzar l’impacte social i ajudar a gestionar les capacitats turístiques de les destinacions i dels territoris.

Presentation day of the nou center CoE

Objectives of the CoE in Tourism Innovation

Promote innovation, sustainability and competitiveness of destinations and companies through market intelligence, research programs, tourism information systems and the dissemination of good practices.

To promote innovation and technological development as instruments for efficiency in the management and adaptation of tourism products to demand through advanced technologies for competitive intelligence, energy efficiency and sustainability, or the design of experiences and contents.

Promote the generation of innovative projects with visibility and utility for companies, destinations and citizens that constitute good practices for the sector as a whole.

Support to tourist destinations and companies in strategic, sustainable and responsible planning of products, services and policies.

Promote the exchange of knowledge and the generation of new initiatives through a regular program of promotional and dissemination activities, publications and reference events and leading organizations internationally.


PROMOTERS:

Apart from the General Directorate of Tourism, the four Catalan councils and the City Councils of Barcelona and Vila-seca, as public bodies, there are numerous private companies linked to the tourism sector.

There are also different companies in the private sector. This is a group of companies formed by Barcelona Turisme, Aquarium, Avant Grup, Avoris, Baqueira/Beret, Best Hotels, CaixaBank, CONFECAT, la Fira de Barcelona, la Pedrera-Casa Milà, Grup Julià, Guitart Hotels, La Roca Village, MedPlaya, Port Aventura, RocRoi i Sanguli

Image of public and private brands promoting this initiative

Avant

Leave a Reply